Wat is microfiber voor stof? De voor- en nadelen

Microfiber; het is een meer duurzame, synthetische mix van polyester, polyamide of nylon met elastaan. Microfiber bestaat uit een hele fijne draad. Leuk feitje: ondanks dat je je er waarschijnlijk niks bij kunt voorstellen is de diameter van een draad eenduizendste van een mensenhaar.

Wat voor materiaal is microfiber?

Microfiber, ook wel microvezel genoemd, is een synthetische stof. Microfiber is een mix tussen twee materiaalsoorten, namelijk polyester, polyamide of nylon en dat altijd gecombineerd met elastaan, oftewel stretch. Vraag jij je af: is polyester hetzelfde als microfiber? Dan is het antwoord: zo'n beetje wel ja. Alleen wordt polyester onder de naam microfiber gecombineerd met elastaan. Je kent microfiber waarschijnlijk vooral van je sportkleding en zwemkleding.

Wat zijn de voordelen van microfiber?

De sportwereld is groot fan van deze polyester-, polyamide- of nylonmix, omdat het draagt als een tweede huid. Microfiber ondergoed weegt niks, knelt niet, irriteert niet, is enorm rekbaar; alle eigenschappen om er lekker in te kunnen bewegen dus. Bovendien zijn de kwaliteiten van microfiber vergelijkbaar met die van natuurlijke materialen. Qua vochtdoorlatendheid, bijvoorbeeld. Daardoor heb je ook nog eens weinig last van transpiratie. Verder laat een microfiber boxershort minder zichtbare lijnen achter en sluit het perfect aan op je lichaam, waardoor het vrijwel onzichtbaar is – hoe strak je de broek die je er overheen draagt ook is!

Wat zijn de nadelen van microfiber?

Er wordt soms gezegd dat synthetisch ondergoed slecht is voor "de boel daaronder". Dit is alleen nooit bewezen en is ook gek als je bedenkt dat microfiber boxers juist vochtdoorlatend zijn en je droog houdt. Daarnaast hebben de meeste onderbroeken een katoenen kruis. Waar je wel rekening mee kunt houden bij polyester vs katoen is dat polyester, of een ander type microfiber, warmer aanvoelt. Een ander nadeel is dat mensen met een zeer gevoelige huid op synthetische stoffen kunnen reageren. Tja, en microfiber is zó zacht en glad, dat het misschien even wennen is als je voor het eerst een microfiber draagt.

Hoe moet je microfiber wassen en strijken?

Polyester, polyamide en nylon kun je vaak op 40 graden wassen. Microfiber krimpt niet, maar kan bij warm wassen wel lubberen. Check daarom goed de waslabels. De stof microfiber is praktisch al droog zodra je 't uit de machine haalt en daarom is de droger wat dat betreft overbodig. Kleur afgeven doet microfiber niet – je rode boxer kan dus prima een wasbeurt delen met je witte ondergoed, maar na heel vaak wassen met een wasmiddel van mindere kwaliteit wil de kleur soms wel wat vervagen. Het strijken van je microfiber kleding of microfiber boxers is niet aan te raden en ook niet nodig, omdat het niet kreukt.

Wat is het aanbod microfiber boxers op boxers.nl?

Steeds meer merken komen met microfiber ondergoed op de proppen voor zowel een alledaagse dag als voor tijdens het sporten. Shop het hier:

microfiber ondergoed heren
microfiber ondergoed dames
microfiber ondergoed jongens