Wat is katoen voor stof? De voor- en nadelen

(Stretch)katoenen ondergoed; onze voorvaderen waren niet anders gewend, en zoveel misten ze ook niet. Katoen groeit uit de zaden van de katoenplant en wordt vervolgens tot draden gesponnen tot kleding, zoals een onderbroek. Sterker nog: het meeste ondergoed is zelfs gemaakt van katoen en wij begrijpen wel waarom!

Wat zijn de voordelen van katoen?

Katoen is in al zijn degelijkheid een flink sterk en slijtvast materiaal. Katoen kan prima tegen een stootje, zoals een hete wasmachine of een strijkbout. Daarnaast is katoen goed warmteregulerend, vochtabsorberend en luchtdoorlatend; wat toch behoorlijk fijne eigenschappen zijn voor een boxershort. Op die fronten heeft een 100% katoenen boxer en stretchkatoenen boxer een streepje voor op haar synthetische concurrenten en zo heb je gelijk het voordeel van katoen vs polyester te pakken. Naast dat katoen zulke krachtige eigenschappen heeft, voelt katoen ook nog eens lekker zacht en stevig aan. Mooie voordelen, toch?

Wat zijn de nadelen van katoen?

Om de eigenschappen van katoen en dat met die hete wasmachine even te nuanceren: let wel op het feit dat katoen kan krimpen in de was als het aan te hoge temperaturen wordt blootgesteld. En hoewel het bij boxers in principe wel mee moet vallen, heeft katoen ook de neiging om snel te kreuken.

Hoe moet je katoen wassen en strijken?

Katoen is sterk genoeg voor een hete wasmachine, maar kan wel krimpen. Kijk dus goed op het label om te zien hoeveel graden jouw katoenen kleding krimp-wise aankan. Over het algemeen zit je met katoen op 40 graden goed. Dus als jij je afvraagt: krimpt katoen op 60 graden? is ons antwoord ja, dit kan wel. Katoen strijken is dan weer makkelijker, want wie de labels checkt zal erachter komen dat het meeste katoen warm gestreken kan worden. Zorg er alleen wel voor dat je de heupband van een 100% katoenen boxer of stretchkatoenen boxer niet strijkt - dit is gelukkig ook niet nodig, want deze is kreuk-vrij! Om zeker te weten dat je katoen op de juiste manier wast en strijkt, hebben wij op boxers.nl bij elk product online een wasadvies toegevoegd.

Wat is stretch katoen?

Aan veel katoenen boxers is een beetje stretch toegevoegd, vaak in de verhouding 95% katoen, 5% elastaan. Dit zorgt voor een aansluitende pasvorm rondom je billen en benen. Het nadeel is dat stretch een tikkeltje minder goed tegen een hete wasmachine en warme strijkbout kan. Maar als het goed is heb je die strijkbout ook niet vaak nodig: stretch katoen kreukt namelijk minder dan 100% katoen.

Wat is het aanbod katoenen boxers op boxers.nl?

Van alle merken die we verkopen, hebben we genoeg katoenen ondergoed en nog veel meer ondergoed van katoen met een beetje stretch in ons assortiment. Shop het hier:

100% katoenen ondergoed heren
stretch katoenen ondergoed heren
katoenen ondergoed dames
katoenen ondergoed jongens
katoenen ondergoed meisjes